среда, 25 ноября 2015 г.

Розвиваюча іграшка РАМКА-ВКЛАДИШ






Рамки-вкладиші вперше придумала Марія Монтессорі. Вона зауважила, що в різні періоди життя дитина концентрується на певних заняттях. Наприклад, у віці одного року - півтора років діти люблять підбирати предмети за формою і розміром.

Ігри із серії «Рамки-вкладиші» дозволяють їм не тільки займатися улюбленою справою, але і дізнаватися багато нового і цікавого, тренувати дрібні м'язи рук. Ви можете знайти багато рамок-вкладишів: «Листя дерев», «Гриби», «Овочі», «Фрукти», «Метелики», «Риби», «Птахи», «Тварини Африки», «Домашні тварини», «Геометричні фігури »,« Дроби »,« Алфавіт »,» Цифри »і т. д. Ці рамки і вкладиші мають свої ступені складності, але варіанти гри в них схожі.

Рамка-вкладиш НАВЧАЄ:

1. Основам класифікації і логіці (яблуко, груша, слива - фрукти).

2. Навчають поняттями, пов'язаним з формою.

3. Орієнтації на площині (необхідно вставити певний вид тварини в підходящу для цього рамку).

4. Розрізняти предмети по силуетах.

5. Дитина за допомогою рамок-вкладишів вчиться обводити, розфарбовувати, заштриховувати, не виходячи за контур малюнка, слідуючи від простого до складного.


Рамка-вкладиш РОЗВИВАЄ:

* Дрібну моторику рук, сенсомоторную координацію
* Цілісне сприйняття
* Допитливість, пізнавальний інтерес
* Збагачення словника
* Розширення уявлень дітей про явища і предмети навколишнього світу
* Формування вміння виділяти зв'язки між предметами і явищами навколишнього світу

Рамки-вкладиші можна вибрати не тільки за ступенем складності, але й у відповідності з інтересами дитини.

З якого віку можна ГРАТИ Рамкою-вкладишем?

Приблизно з 8 місяців, коли малюк вже щось вміє робити ручками. Для малюків підбирайте різноманітні рамки-вкладиші, де просто потрібно витягувати і вставляти назад. Ви дістаєте вкладиш і намагаєтеся вставити його назад, приміряючи до всіх «віконець» поки не знайдете потрібне. За допомогою цих нехитрих маніпуляцій розвивається окомір малюка і вдосконалюється координація рухів.

Ще один вид вкладишів для малюків є вкладиші з маленькою ручкою на кожній фігурці. Для чого потрібна ручка? Думаєте для зручності? Зовсім ні! Малюк бере такий вкладиш з ручкою за допомогою трьох пальців: великого, вказівного, середнього. Ці пальці надалі беруть участь у процесі письма, і таким чином відбувається завчасна непряма підготовка руки до письма.

В іграх з рамками-вкладишами, пов'язаних з викладанням, вкладанням відбувається зміцнення пальців і всієї кисті руки, а це в свою чергу впливає на формування головного мозку і становлення мови.
Для дітей до 2 років вибирайте рамки-вкладиші з іграшками, фруктами і овочами, геометричними формами. Словом, вибирайте рамки з яскравими і знайомими дитині предметами, рамки з сюжетом.

Самі по собі фігурки теж є іграшками, слушними, наприклад, для розігрування невеликого спектаклю. Можна також попросити дитину назвати кольори фігур, запитати її яка з них більше. Ви зможете пояснити малюкові поняття «великий», «маленький», «середній», «найменший», «найбільший», «більше ніж», «менше ніж». Граючи з дитиною, давайте їй завдання на порівняння фігурок, рахунок, вибудовування їх у правильній послідовності (по росту). Такі завдання розвивають аналітичне мислення і словниковий запас.

Комментариев нет:

Отправить комментарий