среда, 25 ноября 2015 г.

Як навчити дитину спати: ритуал легкого засинання





 Щоб малюк легко відходив до сну в певний час, створіть якийсь ритуал у сім'ї:
 Укладайте дитину спати в один і той же час з точністю мало не до хвилини.
 Здійснюйте одні й ті ж дії перед сном у суворій послідовності (наприклад, прийшли з прогулянки, поїли, пограли, помилися, знову трохи пограли, потім вимкнули світло, пісенька перед сном і спати). Важливо, щоб дитина звикла до такої послідовності і чітко розуміла, що якщо ці дії виконуються в такому порядку, то зараз потрібно спати.
 Розмовляйте перед сном з малюком пошепки, вимкніть світло (яскраве світло вимикаємо, можна використовувати нічник).
 Всі активні ігри припиняємо заздалегідь, перед сном - тільки спокійні.
 Якщо вночі малюк прокидається, світло не включайте.

 Якщо Ви хочете навчити дитину спати самостійно, раджу також вибрати одну з іграшок дитини і повідомити малюкові, що це його друг (ім'я) (вигадайте ім'я, якщо його ще немає в іграшки), який тепер буде спати разом з малюком.

Як навчити дитину спати: біологічні ритми 
 Найкраще годувати малюка (для тих, хто вже їсть прикорм і дорослу їжу) в 8 ранку, о 12 годині, в 16 і 20. 
 Найлегше дитині заснути взимку в 20.00-20.30, а влітку в 20.30 - 21.00.


Дитина повинна засипати сама

Діти не люблять спати взагалі. Психомоторний інтелект дитини розвивається під час руху, тому малюкові шкода витрачати час на таке непотрібне з його точки зору заняття, як сон, адже він може пропустити щось цікаве. Крім того, підсвідомо діти ставляться до сну, як стародавні люди, які вважали, що спляча людина тимчасово відсутня у світі живих. Тобто ваш малюк щоразу перед сном переживає розставання з вами, коханими людьми. Та все ж, навчити дитину засинати необхідно. І краще, якщо засинати вона буде самостійно.

Організація режиму. Якщо вашому малюкові вже рік, саме час почати підготовку. Організуйте його день у певному режимі, нехай він чітко засвоїть, що за чим іде: після сну – їжа, після їжі – гра, після гри – сон і т.д. Звичка дитини до дисципліни в значній мірі полегшить вам завдання навчити її засинати самостійно. Дітям подобається передбачувана послідовність, вона надає їм впевненості. Розвиток дітей у цьому віці йде неймовірними темпами, і їх консерватизм у звичках – захист від різномїття і динамічності подій у їхньому житті.

Саме тому вони самі люблять створювати ритуали і наполягати на їх обов'язковому дотриманні: казка перед сном, їжа з однієї і тієї ж тарілки, процедура купання з однією і тією ж іграшкою... І з процесом засинання може статися те ж саме: якщо ви дозволите дитині перед сном ганяти вас туди-сюди то за водою, то за їжею, це загрожує стати ритуалом, боротьба з яким буде важкою і болючою. У ваших інтересах організувати цей процес самостійно і привчити до нього вашого малюка, як до нової захоплюючої гри.

Дотримуємося ритуалу. З приходом вечора починайте підготовку до сну. Після вечері і купання пограйте в спокійні ігри, нейтральні для психіки дитини. Можна, наприклад, вкласти спати її улюблені іграшки. Нехай вона приготує постіль для ляльки або ведмедика, укладе їх, поцілує і побажає доброї ночі. Хороша традиція – читати або розповідати дитині перед сном. Покладіть її до ліжечка, сідайте поруч, щоб вона вас бачила, візьміть її за руку і почитайте або розкажіть їй щось знайоме. Улюблена казка її заспокоїть, а фізичний контакт з вами занурить в стан спокою і захищеності.

Повторення. Повторюйте послідовно ваші спільні дії день у день, щоб ви могли сказати перед сном: «Ми з тобою зробили це, це і це, а тепер тобі пора спати, а мені потрібно зробити ще багато справ». Пам'ятаєте, як важко вашому малюкові розлучатися з вами навіть на ніч, обов'язково поцілуйте його, попрощайтеся з ним ласкаво перед тим, як вийти з кімнати. Якщо він просить залишити світло, не відмовляйте йому в цьому. І не закривайте щільно двері, щоб у нього не виникло почуття, що ви від нього відмежовуєтеся.

Передбачити вередування. Передбачте деякі його прохання: залиште пляшечку з водою на випадок раптової спраги, запропонуйте сходити в туалет перед сном. Не відповідайте на заклики дитини після того, як ритуал завершений, не дозволяйте їй маніпулювати вами. Ви повинні проявити волю і терпіння. Швидше за все, вона дуже швидко вас покличе. Не біжіть за першим покликом, затримайтесь на 2-3 хвилини, і якщо вона як і раніше буде вас звати, підійдіть до неї, заспокойте, поясніть, що вона вже настільки доросла, що має засинати самостійно, поцілуйте і підіть. Швидше за все, вам доведеться підійти до неї ще кілька разів, поки вона нарешті засне. Щоразу затягуйте свою появу на кілька хвилин і щоразу будьте доброзичливі, спокійні, але невблаганні.


Позитивний результат. Якщо ваш малюк привчений до режиму, вам знадобиться всього кілька ночей, щоб навчити його засинати самостійно. Якщо вам нестерпно чути, як він плаче і кличе вас, попросіть тата взяти участь у процесі. Зазвичай з татом діти не дуже вередують і швидше заспокоюються. Та й тато краще розумітиме, що таке виховання дитини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий