среда, 30 марта 2016 г.

АГРЕСИВНІ  ДІТИ


Агресивні діти б'ються, кусаються та штовхаються, а іноді у відповідь на яке-небудь (навіть доброзичливе) звертання до них «вибухають» і гніваються через безліч неістотних причин. Агресивні діти поводяться так саме тому, що не знають, що можна поводитися інакше. Якщо ж педагоги та батьки пояснять (або продемонструють) агресивним дітям можливі способи реагування в тій чи іншій ситуації, нададуть їм можливість обирати якийсь із запропонованих способів поведінки, діти відгукнуться на пропозицію, і спілкування з ними стане ефективнішим і приємнішим для всіх. Отже, дорослим необхідно навчити агресивних дітей прийнятних способів виявлення гніву.
 Агресивна поведінка - одна з найпоширеніших проблем серед дітей дошкільного віку, тому що  це найшвидший та найефективніший спосіб досягнення мети.
  Агресивність характеризується поведінкою, спрямованою на заподіяння фізичної чи психологічної шкоди іншій людині, і супроводжується емоційними станами гніву, ворожості, ненависті, тощо.
 Ознаки агресивності:
 Упертість, прагнення заперечувати, відмовлятися;
 Забіякуватість, дратівливість;
 Напади гніву, вибухи злості, обурення;
 Намагання образити, принизити;
 Владність, наполягання на своєму;
 Егоцентризм, невміння розуміти інтереси іншого;
 Самовпевненість, завищена самооцінка
 Причини агресивності:
·        Реакція на приниження гідності дитини, підсміювання,знущання з неї;
·        Наслідок обмеження самостійності дитини, надмірної опіки, відкидання дорослими ініціатив малюка;
·        Вияв суперництва між дітьми у сім'ї з метою отримати перевагу над братами чи сестрами;
·        Відреагування комплексу неповноцінності, намагання довести іншим свою вищість;
·        Владність, наполягання на своєму;
·        Результат фрустрації - гнітючого переживання, невдачі через незадоволення потреб.

 Рекомендації батькам та педагогам.

    У спілкуванні з агресивними дітьми треба виявляти чималу стриманість, терпіння, пам'ятаючи, що малі забіяки, тероризуючи інших, самі страждають від власної впертості, гнівливості та роздратованості. Почуття прикрості, порушення душевної рівноваги, невдоволення, не минають в агресивних дітей, навіть якщо їм вдасться когось скривдити. Цим дітям потрібно дати зрозуміти, що дорослий - їхній спільник у розв'язанні внутрішніх проблем. Агресивні діти повинні переконатися, що їх люблять, а окремі вчинки цих дітей псують враження про них, до того ж не приносять полегшення. Тактовно і послідовно навчайте дитину самоконтролю, внутрішньої зібраності та стриманості.
       Спрямувати активність агресивної дитини в конструктивне русло допоможе вивчення її зацікавлень і схильностей. Поступове ускладнення завдань, що вимагають рішучості, сміливості, енергійної реакції,допоможе відволікти дитину від «з’ясування стосунків» на організацію спільної діяльності, успіх якої залежить від уміння співпрацювати з іншими.

Прийнятні способи вираження гніву для дітей .
  1. Голосно заспівати улюблену пісню.
  2. Пускати мильні кульки.
  3. Влаштувати бій з боксерською грушею.
  4. Підлити квіти.
  5. Побігати за кішкою чи собакою.
  6. Пробігтися декілька кіл навколо будинку.
  7. Влаштувати змагання «хто голосніше крикне», «хто найвище стрибне».
  8. Постукати олівцем по столі.
  9. Зім'яти декілька шматків паперу, а потім їх викинути.
  10. Намалювати чи зліпити фігуру кривдника, а потім її зламати чи пошкодити (залити фарбою)

Ігри для зниження агресивності

«Іграшка в кулаці»: Попросіть дитину закрити очі. Дайте дитині в руку якусь гарну іграшку, цукерку. Тепер попросіть її сильно-сильно стиснути кулак і потримати так якийсь час. Після цього нехай дитина розкриє ручку і побачить гарну іграшку. Гра сприяє зняттю напруги і переключає на позитивні емоції.
 «Тох-тібі-дох»: Коли малюк напружений і злий на когось, запропонуйте йому таку гру. Потрібно ходити по кімнаті і як можна зліше говорити одну фразу: «Тох-тібі-дох».  Підбадьорюйте малюка, щоб він говорив цю фразу як можна агресивніше, висловлюючи в ній всю свою злість і напругу. Ви побачите, що вправа принесла свої плоди, коли дитина більше не зможе говорити цю фразу зі злістю, так їй буде смішно.
 Битва з драконом. Розкажіть казку про хлопчика Андрія, який часто бився. Якось  він побився на вулиці з незнайомим хлопчиком і побив його. Але виявилося, що це був не хлопчик, а чарівник. Він розсердився на Андрія та закинув його на фантастичну планету. Вибратися звідти Андрій зможе, якщо зробить три подвиги.  Разом придумуйте і грайте (намалюйте) ці подвиги. Наприклад, як Андрій визволив місто від злого дракона або врятував маленьку дівчинку від бандита. Нехай інші члени сім'ї, іграшки грають ролі дракона, замку, дерев у дрімучому лісі і т.ін.
 «Час тиші і година" можна "». Домовтеся з дитиною, що іноді, коли ви втомилися і хочете відпочити, в будинку буде година тиші. Дитина повинна вести себе спокійно, малювати, конструювати. Але іноді у вас буде година «можна», коли дитині дозволяється робити все: стрибати, кричати, брати мамині наряди і татові інструменти, висіти на батьках і т.д. «Годинник» можна влаштовувати у різні дні, головне, щоб вони стали звичними в сім'ї.

Пігулки від агресії . Намагайтеся вести себе з дитиною доброзичливо і по можливості на рівних. Адже від агресивності страждають найчастіше самі діти. Важливо дорослим допомогти спрямувати негативну реакцію дитини в правильне русло, там самим з мінуса перепрограмувати на плюс.  Наприклад, якщо дитина кричить і лається, то можна запропонувати лаятися наприклад назвами овочів, що призведе дитини до сміху і тим самим змінить злість на веселу гру. Якщо дитина забіяка, то їй важливо зняти фізичне напруження - в цьому дуже допомагає малювання, ліплення, конструювання, заняття hand-made і т. д., а також спортивні ігри.  Загалом, можна знайти те, що до душі вашому малюкові. Головне поміняти напрям у агресії, тим самим знижуючи її негативний прояв і допомагаючи дитині контролювати свої емоції в майбутньому. Батьки повинні пам'ятати, що любов, терпіння, увагу і особистий приклад - головні пігулки від дитячої агресивності!

 


   








Комментариев нет:

Отправить комментарий